AmpliTest Bacillus cereus
(Real Time PCR)
BAC25-100
Bacillus cereus zwany inaczej laseczką woskową to Gram-dodatnia bakteria tworząca endospory. Jest względnym beztlenowcem, ale rośnie również w warunkach tlenowych. Optymalna temperatura wzrostu to 20-40°C (niektóre szczepy są w stanie rosnąć nawet w temperaturze 4°C). Zarodniki są odporne na ciepło, środki dezynfekujące, osuszanie i promieniowanie. Bacillus cereus występuje w glebie, wodzie, powietrzu oraz w produktach spożywczych. Bardzo dobrze rozwija się w produktach zawierających skrobię – często obecny jest w konserwach, produktach gotowych, przyprawach (cynamon, papryka mielona), mięsie i mleku. Bakterie te powodują zachorowania zwierząt i ludzi. U zwierząt są przyczyną infekcji ropnych i zapalenia osierdzia. U ludzi powodują zatrucia pokarmowe o charakterze biegunkowym lub wymiotnym. Forma wymiotna jest najczęściej następstwem spożycia ugotowanego ryżu lub innego produktu bogatego w skrobię przechowywanego dłuższy czas w temperaturze pokojowej. Forma biegunkowa pojawia się na skutek spożycia mięsa lub gotowych posiłków niewłaściwie przechowywanych. Czas inkubacji w organizmie waha się w granicach 0.5-15 godzin, objawy ustępują zazwyczaj w ciągu doby.
Zestaw AmpliTest Bacillus cereus (Real Time PCR) umożliwia wykrycie sekwencji DNA specyficznej dla bakterii Bacillus cereus w preparatach DNA uzyskanych z próbek żywności lub tkanek pochodzenia ludzkiego lub zwierzęcego. Reakcja Real Time PCR jest typu duplex. Detekcja bakteryjnego DNA odbywa się w kanale FAM. Drugi kanał (HEX) służy do detekcji kontroli wewnętrznej. Dołączone do zestawu kontrole w postaci cząsteczek DNA uzyskanych metodami inżynierii genetycznej umożliwiają kontrolę poprawnego przebiegu reakcji Real Time PCR.